UX Meetup Zagreb (Process Edition)

blackduke
2012
Event date: 
June 9, 2014 - 1:30pm - 4:00pm
Swanky Mint Hostel
Ilica 50
Zagreb
Croatia
Event description: 

Četvrti UX Meetup: Process Edition u organizaciji IxDA-e Croatia održat će se 9. lipnja u 20:30 sati na terasi zagrebačkog hostela Swanky Mint (Ilica 50). Meetup će se fokusirati na prezentaciju procesa razvoja dizajnerskog i umjetničkog projekta, a svoje će projekte, u predavanjima koja će trajati po 10 minuta, predstaviti Vladimir Končar (Studio Revolucija), Vibor Cipan (UX Passion), Nikola Bojić i Marko Hrastovec (student, Studij dizajna).

Nakon što je prethodni UX Meetup: Process Edition dupkom napunio Cafe u Dvorištu, IxDA Croatia, lokalna podružnica međunarodne organizacije posvećene promociji dizajna interakcija, organizira novo okupljanje za sve dizajnere interakcija i one koji to namjeravaju postati. 

Ovog puta UX-aši će se sastati na terasi Swanky Minta, osebujno uređenog zagrebačkog hostela. U skladu s okruženjem i predavanja će uglavnom povezivati umjetnost i dizajn.

Nikola Bojić, povjesničar umjetnosti i dizajner usmjeren za problematiku javnog prostora, predstavit će svoj projekt Tišina u ulici Felton u kojemu istraživanje javnog prostora i tehnologije povezuje s 3D printanjem. Marko Hrastovec, student na Studiju dizajna govorit će o (Dija)kritici, projektu koji dokumentira svu kreativnost upotrebe tipografije i dijakritika (slova č, ć, đ, š i ž) u javnom prostoru. Vladimir Končar pokazat će nam kako je nastala interaktivna instalacija Čarobno zrcalo inspirirana pričama Ivane Brlić Mažuranić i postavljena u Ivaninoj kući bajke u Ogulinu. Vibor Cipan, direktor uspješnog UX Passiona, pričat će o razlici između agencije i developerske tvrtke, a pokazat će i greške u procesu razvoja na kojima su on i njegov tim najviše naučili.

“Kako nas pojam UX najčešće podsjeća na dizajniranje stranica i aplikacija za tvrtke, na ovom smo Meetupu htjeli staviti naglasak na projekte koji imaju umjetničku komponentu i podsjetiti community da je UX mnogo širi pojam nego što obično mislimo. Pozivam sve dizajnere, ali i umjetnike koji u svoja djela žele dodati element interaktivnosti da dođu poslušati predavanja i uz piće upoznati naše predavače. Na prošlom Meetupu je razgovor uz piće potrajao poprilično dugo, nadam se da će svi i ovaj put biti tako dobro raspoloženi.”, kaže Tin Kadoić, kreativni direktor Brloga i Core Team Member europske Regionalne koordinacije IxDAe.

Posjetite Meetup i dijelite svoja iskustva uz hashtag #uxmeetupzg.

IxDA Croatia: https://twitter.com/IxDAcroatia

Pogledajte tko sve stiže na Meetup: http://www.meetup.com/IxDA-Croatia/events/176380252/

Swanky Mint: http://www.swanky-hostel.com/mint/

PREDAVANJA

Vladimir Končar: Koja je tvoja čarobna moć?

Saznajte kako je nastala interaktivna instalacija Čarobno zrcalo u novootvorenom multimedijalnom i interdisciplinarnom centru za posjetitelje Ivanina kuća bajke u Ogulinu. 

Vladimir Končar je multidisciplinarni dizajner i jedan je od osnivača studija Revolucija i tvrtke Amodo s više od deset godina iskustva u dizajnu interakcija i kreiranju digitalnih iskustava. Član je HDD-a i ULUPUH-a, a dosad je izlagao i učestvovao na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad na području dizajna nagrađivan je nizom nagrada, a radovi su mu objavljeni u različitim renomiranim publikacijama za umjetnost i dizajn. Dok ne radi, trči.

Vladimir Končar: http://www.koncar.info/ 
Studio Revolucija: http://www.revolucija.hr/ 
Ivanina kuća bajke: http://www.ivaninakucabajke.hr/hr/o-nama/sto-je-ivanina-kuca-bajke/

Vibor Cipan: Kada agencije požele razvijati softver

Agencijski posao nije tradicionalno identičan poslu u razvojnoj firmi gdje imamo developere, dizajnere,testere, PM-ove... Sličnosti postoje, ali razlike su još izraženije. U ovom kratkom izlaganju Vibor će pokazati koje je greške sa svojim timom napravio tijekom razvoja proizvoda, što su naučili i kako su u cijelom tom putovanju prilagođavali proces učeći kako pomiriti usluge i proizvode pod jednim krovom.

Vibor Cipan je direktor i jedan od suosnivača UX Passiona. Sam UX Passion danas broji 12 članova tima koji stvaraju s klijentima iz cijelog svijeta. Vibora posebno privlače napredne vizualizacije i analitika, a slobodno vrijeme provodi na biciklu, na koncertima, putujući ili eksperimentirajući s DIY uzgojem hrane.

Vibor Cipan: https://twitter.com/viborc 
UX Passion: http://www.uxpassion.com/

Nikola Bojić: Praznina u ulici Felton

Ulica Felton nalazi se u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts, između sveučilišta Harvard i MIT. Iako u samom srcu progresivnog tehnološkog sustava, u ovoj se ulici gube svi signali te nastupa potpuna informacijska tišina. Projekt cilja digitalno sondirati, modelirati i odliti ovu informacijsku prazninu tehnikom 3D ispisa. Novi objekt koji nastaje ovim procesom otvara prostor spekulativnim urbanim perspektivama u kojima 'pukotine u sustavu' nisu problem, već podloga za formiranje sasvim novih modela interakcija. 

Nikola Bojić je povjesničar umjetnosti i dizajner usmjeren za problematiku javnog prostora. Njegovi radovi stoga variraju od medija knjige do objekata i urbanih intervencija, o kojima je govorio na nekoliko konferencija uključujući Designing the Hybrid City (Shanghai), Creative Clusters (Glasgow), Writing Cities (Harvard University) i ACT Pop-Up Conference (MIT, Cambridge, MA). Nikola je dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a nedavno je završio postdiplomski magistarski studij na Harvard Graduate School of Design.

Praznina u ulici Feltonhttp://vizkultura.hr/praznina-u-ulici-felton/ 
Nikola Bojić: http://nikolabojic.wordpress.com/

Marko Hrastovec: (Dija)kritika u prostoru

(Dija)kritika je foto-dokumentarni i dizajnerski projekt u trajanju, baziran na bilježenju situacija u gradu kojim autor uočava, dokumentira i prezentira svu kreativnost pri upotrebi (hrvatskih) dijakritika zatečenih u raznolikim (zlo)upotrebama u javnom prostoru.

Marko Hrastovec rođen je u Varaždinu. Studij dizajna upisuje 2009. godine, a status prvostupnika dizajna dobiva 2012. U dizajnu ga najviše zanima crtanje slova i dizajn pisma, pa na tom području već tri godine usko surađuje s Nikolom Đurekom (Typonine). Kao dio uredništva sudjelovao je na hrvatskom prijevodu knjige Gerrita Noordzija Potez. Uz to, Marko radi samostalno za istaknute domaće dizajnerske studije i različite klijente. Trenutno završava MA na Studiju dizajna u Zagrebu, nakon kojeg odlazi u Nizozemsku na Type design master na Kraljevskoj akademiji u Hagu.

(Dija)kritika: http://vizkultura.hr/dijakritika-u-prostoru/

__________________________________________________________________________________

IxDA Croatia

IxDA Croatia lokalna je podružnica međunarodne organizacije IxDA, posvećene promociji dizajna interakcija i poticanju njegovog razvoja. IxDA se oslanja na inicijativu svojih članova i dijeljene znanja, potičući jačanje međunarodne mreže podružnica i povezivanje s poslovnom i akademskom zajednicom. U IxDA-i smatraju da se čovjek svakodnevno suočava s velikim brojem loših iskustava pri korištenju proizvoda i usluga, a rješenje vide u razvijanju i popularizaciji svoje discipline. Članovi IxDA-e ne plaćaju članarinu.

IxDA Croatia osnovana je 23. studenog 2013., a na njenom je čelu Tin Kadoić, ujedno i Core Team Member europske Regionalne koordinacije IxDAe. Kadoić je predavač na Odjelu interaktivnih medija Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kreativni direktor digitalne agencije Brlog.

Brlog:  https://twitter.com/brlog

Syndicate content Get the feed